RELACJA Z DEGUSTCJI PAŹDZIERNIKOWEGO MENU W NATUREL

Kiedy dostaliśmy zaproszenie na degustację jesiennego menu w nowo otwartej warszawskiej restauracji Naturel, z niecierpliwością oczekiwaliśmy kulinarnych doznań .

 

 

Dania autorstwa szefa kuchni Marcina Jabłońskiego są zawsze pełne finezji, naturalności i świeżości. Tak też było tym razem, degustacja jesiennego menu przeniosła nas w podróż do dzieciństwa – pełnego wyraźnych smaków i naturalnych produktów.

 

Mieliśmy okazję spróbować makreli – podanej na pure z jabłka ligola z szalotka w czerwonym winie i rozmarynie z kaszą gryczana niepaloną, gotowaną w soku jabłkowym , do tego musztardowiec  oraz galaretka z palonego zboża. Była też ośmiornica podana z kasza kuskus, porem i pomidorowymi lodami, a także pomidor konfitowany z pudrem z czarnej oliwki.

 

Zachwycił nas stek z tuńczyka z glonami morskimi, prażonym sezam z lnem, kalarepą i  lodami miso. Kurczak kukurydziany, czyli pierś z kurczaka sous vide, jarmuż, pure z dyni,dziki ryż oraz jus z kurczaka, zawładnął podniebieniami wszystkich uczestników degustacji. W menu jesiennym szef proponuje także wyśmienitego Halibuta z pure z patisona, quinoa , z mirabelką i szpinakem pędowym oraz sok z pomarańczowych pomidorów.

 

Kunszt szefa Naturel dało się wyczuć w każdym daniu, zachwycało absolutnie wszystko od połączenia faktur i smaków aż po formę ich podania.

 

Jesienne menu Naturele jest lekkie,sezonowe i bardzo smaczne. Polecamy na rodzinny obiad z dziećmi dla których szef przygotował specjalne menu! Restauracja mieści się w pięknym, przeszklonym wnętrzu budynku Royal Wilanów.