Dookoła świata z szefem Luc’iem

Dookoła-świata-z-szefem-Luc’iem1-(725x1000)

Luc-photo (511x640)

Według moich dzieci Dzień Dziecka powinien trwać cały rok! W zasadzie ja sam nie miałbym nic przeciwko temu. Szczególnie, że francuskie patissier słyną z najlepszych na świecie słodkości.

Kulinarne upodobania najmłodszych są bowiem słodką przygodą dla każdego szefa kuchni, a Dzień Dziecka jest idealną okazją do przygotowania wyśmienitych czekoladowych deserów.

Na mojej liście kalorycznych, aczkolwiek niezaprzeczalnie pysznych ciast, jest czekoladowe fondant – ciepłe, intensywnie czekoladowe ciastko z płynną czekoladą w środku.

Możecie je przygotować w dziecinnie prosty sposób, a efekt wylewającej się czekolady zamienić w edukacyjną historię o aktywnym wulkanie, oczywiście uprzednio zadbajcie o  tematyczną dekorację.

MI CUIT CHOCOLATE FONDANT

Porcja dla 8 osób:

Składniki:

• 225 g gorzkiej czekolady 70%

• 225 g masła

• 30 g mąki

• 100 g cukru

• 4 duże jajka

• 4 duże żółtka

Przygotować 6 kokilek: wysmarować je dokładnie masłem, oprószyć delikatnie mąką lub kakao.

Masło i czekoladę roztopić w wodnej kąpieli, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie już płynna, dodać pojedyncze espresso i delikatnie mieszając połączyć wszystkie składniki.

Do większej miski wbić jajka i dodać żółtka, dodać cukier i mieszać, aż cukier się rozpuści, następnie dodać mąkę i całość ponownie dokładnie wymieszać.

Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia w trzech etapach, po każdym z nich dokładnie wymieszać masę. Całość zmiksować na niskich obrotach.

Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki i ostudzić w lodówce przez minimum 20 min – max 24 godz. Masę można również zamrozić i użyć następnym razem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 do 16 minut. Wierzch powinien być wypieczony i chrupiący, lecz środek wciąż płynny.

Gorące produkty wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić brzegi od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem, podawać z lodami, owocowym sosem i świeżymi malinami.

Voilà! Bon Apetit!.