Dookoła świata z szefem Luc’iem – korsykańskie placuszki z cukinii

Kulinaria

Chef Luc Dernaucourt, Luc-photorodowity Francuz z Lille, który swoje ogromne doświadczenie zdobywał jako executive chef i managing chef w wielu wiodących, międzynarodowych hotelach i restauracjach na świecie, między innymi w Hong Kongu, Moskwie, Kanadzie i w Warszawie, swoje życie związał właśnie z Wilanowem. Od lat obserwuje rozwój gastronomii w Miasteczku Wilanów i przyznaje, że docenia odwagę i pomysłowość wilanowskich restauratorów.

 

 

 

 

„Coraz liczniej otwierające się miejsca oferują nam już nie tylko kuchnię śródziemnomorską oraz sushi, wypływamy na szersze wody, eksperymentujemy z orientem i tajskimi smakami. To dobrze, jednak wciąż musimy pamiętać, że mieszkańcy Miasteczka to ludzie, którzy żyją szybko i oczekują usług na wysokim poziomie. Nie oznacza to misternie rozbudowanego menu, wieloskładnikowych potraw i wykwintności w oszałamiającej cenie.

Jako mieszkaniec tego miejsca cieszyłbym się, gdyby restauratorzy skupili się na jakości produktów, dbając o ich pochodzenie i doskonały smak w prostych daniach i atmosferze przyjaznej nam wszystkim”.

Autorski przepis szefa Luc’a na placuszki z cukinii, specjalnie dla Teraz Wilanów:

 

10422541_765372726828256_9078670825227087254_n-2

 

Składniki:

– 5 szt. cukinii

– Natka pietruszki

– Czosnek świeży 60 g

(zgnieciony na gładką pastę)

– Mąka 400 g (+100g)

– Proszek do pieczenia 17 g

– Sól 20 g

– Jajka 2 szt.

– Mleko 120 ml

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie i obranie cukinii, którą należy pokroić w kształcie paysane

(6mm x 6mm x 1mm). Następnie wszystkie suche składniki w odmierzonych ilościach wsypujemy do dużej miski, dodajemy jaja, pastę z czosnku oraz odpowiednią ilość mleka, mieszamy składniki, aż do uzyskania elastycznego ciasta.

Kiedy jesteśmy gotowi do smażenia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i cukinię, dokładnie mieszamy. W tym momencie nasza cukinia może puszczać soki, ze względu na sól, należy wtedy zbalansować konsystencję, dosypując mąkę.

Na patelni rozgrzewamy olej do 170 stopni, łyżką stołową nakładamy na patelnię ciasto, formując placuszki, które po usmażeniu powinny mieć jasnobrązowy kolor. Po zdjęciu z patelni odkładamy je na papier, aby wchłonął tłuszcz.

Podajemy na gorąco w akompaniamencie salsy, tzatziki lub sałaty.

Voilà! Bon Apetit!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>